# Infosys Quantitative Aptitude Questions And Answers

Infosys Quantitative Aptitude MCQs : This section focuses on "Quantitative Aptitude" of Infosys Exam. These Quantitative Aptitude MCQs are asked in previous Infosys Recruitment Exams & drives for freshers and will help you to prepare for upcoming exams and recruitment drives.

1. A cricket player scored 150 runs which included 5 boundaries and 10 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?

A. 0.1

B. 0.15

C. 0.2

D. 0.25

View Answer

Ans : C

Explanation: Number of runs made by running = 150 - (5 x 4 + 10 x 6)

= 150 - (80)

= 30.

Required percentage = (30/150)*100 = 20%

2. 6 members need to be selected from different field. In such a way that 10 from java, 5 from Microsoft,8 from Oracle,2 from IBM. What is the possible combination?

A. 5

B. 120

C. 12880

D. 168000

View Answer

Ans : D

Explanation: 10C1*5C1*8C1*2C1*21C2=168000

IN EVERY FIELD ONE MEMBER IS SELECTED AND IN REMAINING 21 WE SELECT 2 MEMBER.

3. There were two candidates in an election. Winner candidate received 60% of votes and won the election by 240 votes. Find the number of votes cast to the winning candidate?

A. 360

B. 720

C. 1080

D. 800

View Answer

Ans : B

Explanation: W = 60% L = 40%

60% - 40% = 20%

20% OF 240 = 12

60% -------- ? => 720

4. A tank is 20 m long, 15 m wide and 10 m deep. The cost of plastering its walls and bottom at 50 paise per sq. m, is:

A. Rs. 500

B. Rs. 600

C. Rs. 750

D. Rs. 650

View Answer

Ans : A

Explanation: Area to be plastered = [2(l+b)×h]+(l×b)

=[2(20+15)×10]+(20×15)

=1000sq.m

Cost of plastering = (1000×50)/100

= Rs.500

5. If X rows 20 km upstream in 4 hours and 30 km downstream in 3 hours, then the speed of the stream is

A. 1 kmph

B. 1.5 kmph

C. 2.0 kmph

D. 2.5 kmph

View Answer

Ans : D

Explanation: Rate upstream = (20/4) kmph = 5 kmph

Rate downstream (30/3) kmph = 10 kmph.

Speed of stream (1/2)(10 - 5)kmph = 2.5 kmph

6. If X spends every day 45 minutes for watering the plants how much time does X spend watering the plants in 20 days?

A. 10 hours

B. 12 hours

C. 15 hours

D. 20 hours

View Answer

Ans : C

Explanation: X 1 day sepend time = 45 min

X 20 days spend time =20*45min
=900 min

so, convert it into hours= 900/60 hrs = 15hrs

7. Ramesh bought a book for Rs 100 , Ramesh sold off to a friend for Rs 80 but after a while Ramesh felt sorry , that Ramesh sold it and bought it back for Rs 90, how much loss did Ramesh incur?

A. Rs. 5

B. Rs. 10

C. Rs. 15

D. Rs. 20

View Answer

Ans : B

Explanation: cp of book=100

sp of book=80

profit=20

again cp=90

then loss =90-80=10

8. A is 60 years old and B is 80 years old. How many years ago was the ratio of their ages 4 : 6?

A. 10 Years

B. 15 Years

C. 20 Years

D. 25 Years

View Answer

Ans : C

Explanation: Let us assume x years ago

At present: A is 60 years and B is 80 years

x years ago: A age = (60 – x) and Y age = (80 – x)

Ratio of their ages x years ago was 4 : 6

(60 – x)=4

(80 – x)=6

6(60 – x) = 4(80 – x)

360 – 6x = 320 – 4x

x = 20

Therefore, 20 years ago, the ratio of their ages was 4 : 6

9. Which digit should come in the place of * and # if the number 62684*# is divisible by both 8 and 5 ?

A. 4 and 0

B. 0 and 5

C. 5 and 0

D. 2 and 0

View Answer

Ans : A

Explanation: Since the given number is divible by 5,So 0 or 5 must come in place of * .But a number ending with 5 is never divisible by 8.Therefore 0 will be in units place
The number formed by the last 4 digit is 4 *0which becomes divisible by 8, if * is replaced by 4.

10. 1254 + 165.302 – ? = 1200.00

A. 211.302

B. 217.698

C. 219.302

D. 223.698

View Answer

Ans : C

Explanation: Let 1254 + 165.302 - x = 1200.00

Then x = (1254 + 165.302) - 1200.00

= 1419.302 - 1200.00

= 219.302

Discussion