wcag 2.0, kommentteja

Hei,

Pyynnöstä lähetän vielä listalle kopion muokatusta tekstistä (alla, käännöksen sivut 1-8), joka sisältää vain muutosehdotukseni ja joka on lähetetty eilen liitteenä  muutosmerkinnöin (anne.tervakari@tut.fi). Muutosehdotuksia lähes joka virkkeessä, minkä vuoksi alkuperäistä tekstiä ei ole mukana. Perustelut ehdotuksille lähes joka kohdassa samat: sujuvampi suomen kieli ja merkityksen esiintuominen.

Yleisenä kommenttina ehdotan kielentarkistusta koko suomenkieliselle dokumentille, kuten jo joku muukin tällä listalla ehdotti.


Ystävällisesti
Pilkkuniina Brandt

web-asiantuntija
Valtioneuvoston viestintäyksikkö
VALTIONEUVOSTON KANSLIA
PL 23, 00023 Valtioneuvosto
Käynti: Snellmaninkatu 1 A, Helsinki
p. (09) 1602 2083
pilkkuniina.brandt@vnk.fi
www.valtioneuvosto.fi | www.vnk.fi


Tiivistelmä

Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden versio 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines [WCAG] 2.0), kattaa laajan joukon suosituksia joiden avulla verkkosisällön saavutettavuutta voidaan parantaa. Näiden ohjeiden noudattaminen tekee sisällön saavutettavaksi laajalle joukolle ihmisiä, joilla on erilaisia vammoja, rajoitteita tai vaikeuksia.. Tällaisia ovat mm. sokeus ja heikkonäköisyys, kuurous ja huonokuuloisuus, oppimisvaikeudet, kognitiiviset rajoitteet, liikerajoitteet, puhevaikeudet, valoherkkyys sekä näiden yhdistelmät. Näiden ohjeiden seuraamisen myötä tulee verkkosisällöstä usein myös yleisesti käytettävämpää..
WCAG 2.0 onnistumiskriteeristö on kirjoitettu testattavina, teknologiariippumattomina  lausumina. Onnistumiskriteeristön vaatimukset käytettäessä tiettyjä teknologioita sekä yleinen ohjeistus onnistumiskriteeristön tulkitsemiseksi esitetään erillisissä dokumenteissa. Resurssi Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) Overview tarjoaa johdannon ja linkkejä WCAG:n englanninkieliseen tekniseen aineistoon ja koulutusmateriaaliin.

WCAG 2.0 on seuraava versio resurssista Web Content Accessibility Guidelines 1.0 [WCAG10], joka julkaistiin W3C-suosituksena toukokuussa 1999. Vaikkakin on mahdollista noudattaa joko WCAG 1.0 tai WCAG 2.0 -suosituksia (tai molempia), W3C suosittelee, että uuden ja päivitetyn sisällön tapauksessa käytetään versiota WCAG 2.0. W3C suosittaa myös, että verkkosaavutettavuuden käytänteitä kuvaavissa dokumenteissa viitataan suositukseen WCAG 2.0.

Dokumentin tila

Osio kuvaa tämän dokumentin tilan sen julkaisuhetkellä. Muut dokumentit voivat korvata tämän dokumentin. Luettelo nykyisistä W3C-julkaisuista ja viimeinen versio tästä teknisestä raportista löytyy resurssista W3C technical reports index osoitteessa http://www.w3.org/TR/.
Tämä on W3C-suositus (W3C Recommendation) Verkkosisällön saavutettavuusohjeista 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0). Dokumentin on tuottanut Web Content Accessibility Guidelines Working Group.

Dokumentti on katselmoitu W3C-jäsenten, ohjelmistokehittäjien, W3C-ryhmien sekä muiden kiinnostuneiden toimesta, ja W3C:n johtaja on asettanut sen W3C-suositukseksi. Se on pysyvä? dokumentti, ja sitä voidaan käyttää lähteenä tai siihen voidaan viitata toisesta dokumentista. W3C:n rooli suosituksen tekijänä on tehdä spesifikaatio tunnetuksi ja edistää sen laajamittaista käyttöönottoa verkkopalveluiden toimivuuden  ja yhteensopivuuden parantamiseksi.

Resurssia WCAG 2.0 täydentää joukko ei-normatiivisia dokumentteja, Understanding WCAG 2.0 ja Techniques for WCAG 2.0. Näillä dokumenteilla ei ole samaa muodollista asermaa kuin WCAG 2.0:lla, mutta ne tarjoavat tärkeää WCAG:in ymmärtämisessä ja implementoinnissa tarvittavaa tietoa.
Työryhmä pyytää, että (englanninkielisen lähdedokumentin) kommentointi tapahtuisi siihen tarkoitetun verkkolomakkeen avulla (online comment form). Jos se ei ole mahdollista, kommentteja voi lähettää myös osoitteeseen public-comments-wcag20@w3.org. Julkinen kommenttiarkisto on vapaasti saatavilla (ks. archives for the public comments list). WCAG 2.0 -suosituksesta saatavien kommenttien perusteella ei tehdä muutoksia dokumentin tähän versioon, mutta ne voidaan huomioida erratassa tai tulevissa WCAG-versioissa. Työryhmä ei suunnittele tuottavansa muodollisia vastineita kommentteihin. Postituslistan arkistot (WCAG WG mailing list discussions) ovat julkisesti saatavilla, ja työryhmän saattaa tulevaisuudessa käsitellä tästä versiosta? saatuja kommentteja.

Tämä dokumentti on osa W3C:n saavutettavuusaloitetta WAI (Web Accessibility Initiative (WAI)). WCAG-työryhmän tavoitteet on kuvattu resurssissa WCAG Working Group charter. WCAG-työryhmä on osa teknistä WAI-aktiviteettiä (WAI Technical Activity).

Tämän dokumentin tuottanut ryhmä toimi W3C:n patenttikäytännön mukaisesti (5 February 2004 W3C Patent Policy). W3C ylläpitää julkista sivua public list of any patent disclosures ryhmän työn tuotosten yhteydessä; sivu sisältää myös ohjeita patenttien käsittelyyn. W3C:n patenttikäytäntö ohjeistaa kuinka toimia tilanteessa, jossa suositukseen liittyy vaateita. (An individual who has actual knowledge of a patent which the individual believes contains Essential Claim(s) must disclose the information in accordance with section 6 of the W3C Patent Policy.)


Johdanto

Tämä kappale on informatiivinen.

Verkkosisällön saavutettavuusohjeet 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0) määrittelee, kuinka tehdä verkkosisällöstä paremmin saavutettavaa henkilöille, joilla on erilaisia vammoja, rajoitteita tai vaikeuksia. Saavutettavuus koskee laajaa joukkoa vammoja, rajoitteita tai vaikeuksia, jotka liittyvät  mm. näköön, kuuloon, fyysikkaan, puheeseen, kognitioon, kieleen, oppimiseen ja hermostoon. Nämä ohjeet käsittelevät laajaa joukkoa ongelmia, mutta ne eivät kata kaikentyyppisiä tai -tasoisia vammoja, kaikkia vammojen osa-alueita tai vammojen yhdistelmiä. Ohjeet tekevät verkkosisällöstä käytettävämpää myös vanhemmille henkilöille, joiden kyvyt muuttuvat ikääntymisen myötä. Ohjeet auttavat usein myös yleisesti parantamaan käytettävyyttä kaikille käyttäjille.

WCAG 2.0 on kehitetty W3C:n toimintaohjeen (W3C process) mukaan yhteistyössä yksityishenkilöiden ja organisaatioiden kanssa ympäri maailman. Työn tavoitteena on ollut tuottaa verkkosisällön saavutettavuudesta yhteinen standardi, joka täyttää yksilöiden, organisaatioiden ja hallitusten tarpeet kansainvälisesti. WCAG 2.0 rakentuu WCAG 1.0:n varaan [WCAG10] ja on suunniteltu laajasti sovellettavaksi eri verkkoteknologioiden yhteydessä nyt ja tulevaisuudessa. WCAG 2.0 on suunniteltu myös testattavaksi, yhdistelmänä automatisoituja testejä ja ihmisen suorittamia arviointeja. Johdannon WCAG-aihepiiriin tarjoaa Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) Overview.

Verkkosaavutettavuus riippuu paitsi saavutettavasta sisällöstä myös saavutettavista verkkoselaimista ja muista asiakasohjelmista. Myös sisällöntuotannon välineillä on tärkeä rooli verkkosaavutettavuudessa. Seuraavat dokumentit tarjoavat yleiskuvan siitä, kuinka nämä verkkosovelluskehityksen ja vuorovaikutuksen komponentit toimivat yhdessä:
·     Essential Components of Web Accessibility
·     User Agent Accessibility Guidelines (UAAG) Overview
·     Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) Overview

WCAG 2.0 -ohjeistuksen tasot

WCAG-ohjetta käyttävät monenlaiset yksilöt ja yhteisöt, mm. verkkosuunnittelijat, sovelluskehittäjät, päättäjät, hankintavastaavat, opettajat ja opiskelijat. Jotta kohdeyleisön vaihtelevat tarpeet saataisiin täytettyä, ohjeistusta tarjotaan useilla eri tasoilla. Ohjeistus käsittää periaatteita, yleisiä ohjeita, testattavia onnistumiskriteereitä, monipuolisen kokoelman riittäviä ja suositeltavia? tekniikoita sekä dokumentoituja tyypillisiä virheitä. Se sisältää myös esimerkkejä, resurssilinkkejä ja ohjelmointikoodia.
·     Periaatteet - Ylimmällä tasolla ovat neljä periaatetta, jotka luovat verkkosaavutettavuuden perustan: havaittava, hallittava, ymmärrettävä ja vakaa?. Katso myös Understanding the Four Principles of Accessibility.
·     Ohjeet - Periaatteiden alapuolella ovat ohjeet. 12 ohjetta asettavat perustavoitteet sille, että tuotettu sisältö olisi saavutettavaa henkilöille, joilla on jokin vamma tai haitta. Ohjeita ei voi testata, mutta ne asettavat puitteet ja yleiset tavoitteet, jotka auttavat sisällöntuottajia ymmärtämään onnistumiskriteereitä ja soveltamaan tekniikoita paremmin.
·     Onnistumiskriteerit - Jokaiselle ohjeelle on määritelty testattavia onnistumiskriteereitä, jotta WCAG 2.0 -standardia voidaan käyttää silloin kun vaatimusten ja suositusten noudattamista tulee voida testata, kuten esimerkiksi määrittelydokumentaatiossa, hankinnoissa, säädöksissä ja sopimuksissa. Jotta erilaisten sidosryhmien ja tilanteiden tarpeet tulisivat täytetyiksi, ohjeiden noudattamiselle on määritelty kolme tasoa: A (matalin), AA ja AAA (korkein). Lisätietoa WCAG-tasoista löytyy resurssista Understanding Levels of Conformance.
·     Riittävät ja suositeltavat tekniikat - Työryhmä on myös määritellyt laajan joukon tekniikoita jokaiselle ohjeelle ja onnistumiskriteerille. Tekniikat ovat informatiivisia ja jakautuvat kahteen kategoriaan: riittäviin ja suositeltaviin. Suositeltavat tekniikat ylittävät yksittäisten onnistumiskriteerien vaatimukset ja tarjoavat sisällöntuottajille mahdollisuuden noudattaa ohjeita paremmin. Jotkin suositeltavista tekniikoista käsittelevät sellaisia saavutettavuuden esteitä, joita testattavat onnistumiskriteerit eivät kata. Myös  tyypilliset ja tunnetuimmat epäonnistumiset on dokumentoitu. Katso myös Sufficient and Advisory Techniques in Understanding WCAG 2.0.

Ohjeistuksen eri tasot (periaatteet, ohjeet, onnistumiskriteerit sekä riittävät ja neuvoa-antavat tekniikat) toimivat yhdessä ja opastavat verkkosisällön tekemistä paremmin saavutettavaksi. Sisällöntuottajia rohkaistaan tarkastelemaan ja soveltamaan kaikkia mahdollisia tasoja, mukaan lukien neuvoa-antavat tekniikat, jotta voitaisiin parhaiten vastata mahdollisimman laajan käyttäjäjoukon tarpeisiin. On syytä huomata, että korkeimmankaan tason (AAA) sisältö ei ole saavutettavaa kaikille käyttäjille joilla on jonkinlainen tai -asteinen vamma, rajoite tai vaikeus tai niiden yhdistelmä. Tämä koskee erityisesti kognitiivisia, kielellisiä ja oppimisen osa-alueita. Sisällöntuottajia rohkaistaan harkitsemaan kaikkien tasojen tekniikoiden käyttöä, mukaan lukien suositeltavat tekniikat, sekä etsimään asiaan liittyviä neuvoja nykyisistä hyvistä käytännöistä varmistaakseen, että verkkosisältö on mahdollisimman saavutettavaa tälle yhteisölle. Metadata (ks. metadata) voi auttaa käyttäjiä löytämään heidän tarpeisiinsa parhaiten soveltuvaa sisältöä.

WCAG 2.0:aa tukidokumentaatio

WCAG 2.0 -dokumentti on suunniteltu vastaamaan pysyvää, viitattavissa olevaa standardia tarvitsevien ihmisten tarpeisiin. Muu tukidokumentaatio perustuu WCAG 2.0 -dokumenttiin ja käsittelee muita tärkeitä käyttökohteita, esimerkiksi valmiutta päivitettävällä tavalla kuvata, kuinka WCAG:ia on mahdollista soveltaa uusissa teknologioissa. Tukidokumentaatio sisältää seuraavat dokumentit:
1.  How to Meet WCAG 2.0 - Mukautettavissa oleva WCAG 2.0:n pikareferenssi, joka sisältää kaikki ohjeet, onnistumiskriteerit ja tekniikat. Tämä resurssi on tarkoitettu sisällöntuottajille työkaluksi, kun he ovat kehittämässä ja arvioimassa verkkosisältöä.
2.  Understanding WCAG 2.0 - Opas WCAG 2.0:n ymmärtämiseen ja implementoimiseen. Jokaiselle ohjeelle, onnistumiskriteerille ja avainkohdalle on saatavilla lyhyt "Understanding"-dokumentti.
3.  Techniques for WCAG 2.0 - Kokoelma tekniikoita ja tyypillisiä virheitä, joista jokainen on erillisessä dokumentissa, joka sisältää kuvauksen, esimerkkejä, koodia ja testejä.
4.  The WCAG 2.0 Documents - Diagrammi ja kuvaus teknisten dokumenttien keskinäisestä suhteesta ja linkityksestä.

Katso Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) Overview, joka sisältää kuvauksen WCAG 2.0 -tukimateriaalista, esimerkiksi WCAG 2.0 -koulutusmateriaaleja. Saatavilla olevat lisäresurssit, kuten verkkosaavutettavuuden liiketoiminnallinen merkitys, verkkopalveluiden saavutettavuuden kehittämisen suunnittelu ja saavutettavuuden hallinnolliset käytännöt, on lueteltu sivulla WAI Resources.

Tärkeitä WCAG 2.0 -termejä

WCAG 2.0 sisältää kolme tärkeää termiä jotka eroavat WCAG 1.0:sta. Kukin näistä on esitelty alla lyhyesti ja määritelty tarkemmin sanastossa.
Verkkosivu
On tärkeää huomata, että tässä standardissa termi "verkkosivu" tarkoittaa paljon enemmän kuin staattisia HTML-sivuja. Se sisältää myös kasvavassa määrin dynaamiset verkkosivut, joiden käyttö on yleistymässä verkossa, mukaan lukien "sivut", jotka voivat esittää kokonaisia virtuaalisia ja interaktiivisia yhteisöjä. Esimerkiksi termi "verkkosivu" sisältää immersiivisen, vuorovaikutteisen ja elokuvaa muistuttavan kokemuksen, joka löytyy yhdestä URI-osoitteesta. Saadaksesi lisätietoa, katso Understanding "Web Page".
Ohjelmallisesti selvitettävä
Useat onnistumiskriteerit vaativat, että sisältö (tai sisällön tietyt osa-alueet) voidaan "ohjelmallisesti selvittää". Tämä tarkoittaa, että sisältö on toimitettu siten, että asiakassovellukset, esimerkiksi avustavat teknologiat, voivat lukea ja esittää halutun tiedon käyttäjille eri modaliteettien avulla. Saadaksesi lisätietoja, katso Understanding Programmatically Determined.
Saavutettavuudeltaan tuettu
Kun teknologiaa käytetään tavalla, joka on saavutettavuudeltaan tuettu, tarkoittaa se sitä, että teknologia toimii yhdessä avustavien teknologioiden (Assistive Technologies, AT) ja käyttöjärjestelmien saavutettavuusominaisuuksien, selainten ja muiden asiakasohjelmien kanssa. Tietyn teknologian ominaisuuksiin voidaan WCAG 2.0:n onnistumiskriteerien täyttämiseksi nojautua vain, jos niitä on käytetty tavalla, joka on "saavutettavuudeltaan tuettu". Teknologian ominaisuuksia voidaan käyttää tavoilla, jotka eivät ole saavutettavuudeltaan tuettuja (eivät toimi avustavien teknologioiden kanssa, jne.), kunhan minkään onnistumiskriteerin noudattaminen ei nojaudu niihin (ts. sama informaatio tai toiminnallisuus on myös saatavilla toisella, tuetulla tavalla).

Termin "saavutettavuudeltaan tuettu" määritelmä löytyy näiden ohjeiden osiosta Liite A: Sanasto. Saadaksesi lisätietoja, katso Understanding Accessibility Support.

WCAG 2.0 -ohjeet

Tämä kappale on normatiivinen.

Periaate 1: Havaittavuus - tietosisältö ja käyttöliittymäkomponentit pitää esittää tavoilla, jotka käyttäjävoi havaita.

Ohje 1.1 Tekstivastineet: Tarjoa tekstivastineet kaikelle ei-tekstuaaliselle sisällölle siten, että sisältö voidaan muuttaa muihin tarvittaviin muotoihin, kuten isokokoinen teksti, braille, puhe, symbolit tai selkokieli.
Understanding Guideline 1.1
1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö: Kaikki ei-tekstuaalinen sisältö, joka esitetään käyttäjälle, on varustettu tekstivastineella, joka täyttää saman tarpeen, paitsi tapauksissa, jotka on lueteltu alla. (Taso A)
· Kontrollit, syöte: Jos ei-tekstuaalinen sisältö toimii kontrollina tai vastaanottaa käyttäjän syötettä, sillä on nimi, joka kuvaa sen tarkoituksen. (Tutustu ohjeeseen 4.1 saadaksesi lisää vaatimuksia kontrolleille ja käyttäjän syötettä vastaanottavalle sisällölle.)
· Aikasidonnainen media: Jos ei-tekstuaalinen sisältö on aikasidonnaista mediaa, tekstivastineet tarjoavat vähintään kuvailevan tunnistetiedon ei-tekstuaalisesta sisällöstä. (Tutustu ohjeeseen 1.2 saadaksesi lisävaatimuksia medialle.)
· Testi: Jos ei-tekstuaalinen sisältö on testi tai harjoitus, joka ei toimisi tekstinä, tekstivastineet tarjoavat vähintään kuvailevan tunnistetiedon ei-tekstuaalisesta sisällöstä.
· Sensorinen: Jos ei-tekstuaalinen sisältö on ensisijaisesti tarkoitettu aikaansaamaan tietty aistihavainto ja kokemus, tekstivastineet tarjoavat vähintään kuvailevan tunnistetiedon ei-tekstuaalisesta sisällöstä.
· CAPTCHA: Jos ei-tekstuaalisen sisällön tarkoitus on varmistaa, että sisältöä käyttää henkilö eikä tietokone, niin tarjotaan tekstivastineita, jotka tunnistavat ja kuvailevat ei-tekstuaalisen sisällön tarkoituksen. Lisäksi tarjotaan vaihtoehtoisia, erityyppisiä sensorisia havaintoja tukevia CAPTCHA-muotoja erilaiset vammat tai rajoitteet huomioiden.
· Visuaalisuus, muotoilu, näkymättömyys: Jos ei-tekstuaalinen sisältö on yksinomaan visuaalinen elementti, sitä käytetään ainoastaan visuaaliseen muotoiluun, tai se on käyttäjälle näkymätön, se toteutetaan siten, että avustava teknologia voi sen sivuuttaa.

Received on Monday, 4 October 2010 07:56:13 UTC