Dit document is een Nederlandse vertaling van een Engelstalig document (Contacting Organizations about Inaccessible Websites ).

Deze vertaling werd gemaakt door Nymphaea Notschaele en nagelezen door Bart De Clercq, Gijs Veyfeyken en Bart Simons van AnySurfer en Annette Kik (W3C Benelux Office), maar kan nog enkele fouten bevatten. In geval van twijfel verwijzen wij naar de officiële Engelstalige versie.

Engelse versie:
http://www.w3.org/WAI/users/inaccessible.html
Meer Nederlandse vertalingen van W3C-documenten :
W3C Benelux Kantoor
Auteursrecht:
Copyright © 1994-2012 W3C® (MIT, ERCIM, Keio). Alle rechten voorbehouden. W3C-regels betreffende aansprakelijkheid, handelsmerk, documentgebruik en softwarelicentiëring zijn van toepassing.

Contact opnemen met organisaties over ontoegankelijke websites

Inhoud

Overzicht

Deze pagina beschrijft stappen om je te helpen websites met toegankelijkheidsproblemen te melden:

  1. Identificeer de belangrijkste contactpersonen
  2. Beschrijf het probleem
  3. Volg op indien nodig

Extra tips zijn onder andere:

Introductie

Je feedback aan een organisatie geven, kan helpen de toegankelijkheid van websites te verbeteren, zowel voor jou, als voor vele andere mensen die gebruik maken van de websites. Website-eigenaren hebben vele prioriteiten voor veranderingen en verbeteringen. Hoe meer een organisatie hoort over de toegankelijkheid, van de mensen die gebruik maken van hun website, hoe groter de kans is dat de toegankelijkheid een hogere prioriteit krijgt. Positieve feedback is nuttig, net als kritische feedback.

Sommige website-eigenaren zijn zich niet eens bewust van het belang om hun website toegankelijk te maken. In veel landen is het verplicht om websites toegankelijk te maken volgens een nationaal beleid. Het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap stelt dat mensen met een handicap recht hebben op informatie en diensten via het internet. Toegankelijke websites bieden daarnaast ook zakelijke voordelen voor website-eigenaren en voordelen voor mensen zonder handicap.

Dit document biedt hulp bij het aanmoedigen van organisaties om hun websites toegankelijk te maken, zeker als je toegankelijkheidsbarrières op een website aantreft. Ook al worden de meeste toegankelijkheidsbarrières veroorzaakt door een slecht ontwerp van de website, sommige toegankelijkheidsproblemen kunnen te maken hebben met instellingen in je webbrowser of hulpmiddelen. Om je te helpen bij het aanpassen van jouw specifieke webbrowser en computer instellingen zodat websites gemakkelijker te gebruiken zijn, bekijk Beter surfen op het web: tips voor het aanpassen van je computer.

Denk na over je aanpak

Wanneer je contact opneemt met een organisatie over toegankelijkheid, overweeg dan met welke aanpak je de gewenste resultaten bereikt. De toon van je e-mails, telefoongesprekken en andere communicatie hebben invloed op hoe mensen reageren en antwoorden.

Houd er rekening mee dat er verschillende redenen zijn waarom websites niet toegankelijk zijn. Sommige organisaties weten niets over toegankelijkheid en weten niet hoe ze hun websites toegankelijk moeten maken. Sommige zijn net aan het leren over de toegankelijkheid en proberen om hun website toegankelijk te maken, hoewel ze dat misschien nog niet goed genoeg doen. En er zijn sommige organisaties die ervoor kiezen om hun websites niet toegankelijk te maken.

Als je voor het eerst contact opneemt met een organisatie, kan je er vaak het best van uitgaan dat ze niet op de hoogte zijn van de toegankelijkheidbarrières op hun website. Op basis van hun reactie en wat je leert over de houding van de organisatie ten opzichte van toegankelijkheid, kun je je aanpak aanpassen en vervolgstappen kiezen die waarschijnlijk het meest effectief zijn.

Vraag anderen te helpen

Als je niet zeker bent over het gebruik van websites of hulpmiddelen, overweeg dan iemand te vragen om je te helpen het probleem dat je ondervindt te begrijpen en het aan de website-eigenaren over te brengen.

Als je je niet op je gemak voelt om rechtstreeks contact op te nemen met een organisatie van een ontoegankelijke website, overweeg dan anderen te vragen je te helpen. Belangengroepen van mensen met een handicap, ouderen, of anderen, zijn wellicht geïnteresseerd om contact op te nemen met de organisatie over hun ontoegankelijke website.

Moedig toegankelijke websites aan

Overweeg ook om organisaties te erkennen en aan te moedigen die goed werk hebben geleverd bij het toegankelijk maken van hun websites en wiens website eenvoudig te gebruiken is door mensen met een handicap en ouderen. Positieve feedback kan individuen motiveren en de kwestie vooruit helpen voor organisaties die toegankelijkheid nastreven. Organisaties die nog niet investeren in webtoegankelijkheid kunnen aangetrokken worden door de lofbetuigingen die anderen krijgen voor hun inspanningen.

Identificeer belangrijke contactpersonen

Het is het beste de persoon te achterhalen die verantwoordelijk is voor de ontoegankelijke webpagina of applicatie, of de persoon die verantwoordelijk is voor toegankelijkheid binnen de organisatie. Als dat moeilijk is, gebruik dan de contacten die je wel kunt vinden. Zoek naar links op de webpagina, zoals:

Sommige links zullen e-mailadressen zijn, en andere zullen leiden naar een online formulier, of andere manieren om de organisatie te contacteren.

Als je geen contacten kunt vinden op de website, dan kun je op andere plaatsen kijken zoals:

Beschrijf het probleem

Om de organisatie te helpen de toegankelijkheidsbarrière op te sporen en te herstellen, beschrijf je duidelijk waar het probleem zich heeft voorgedaan, wat het probleem is, wat je probeerde te doen, en welk besturingssysteem en browser je gebruikt. Overweeg om een screenshot van de webpagina met het probleem mee te sturen.

Waar is het probleem?

Voeg het web-adres (ook wel URL) bij, of een beschrijving van de pagina.

Bijv.
Voorbeeld van een web-adres (URL):

Voorbeelden van paginabeschrijvingen:

Wat is het probleem?

Geef informatie over wat je probeerde te doen en waarom het moeilijk of onmogelijk was om het te doen.

Bijv.
Voorbeelden van het probleembeschrijvingen:

Wat voor Computer en Software gebruik je?

Geef informatie over je computer en software. Als je dit niet weet, kan misschien een vriend, familielid of collega helpen. Zo niet, dan kun je dit overslaan.
Vermeld:

Als het gerelateerd is aan het probleem dat je ondervindt, ook:

d.w.z.

Voorbeelden van gedetailleerde computer- en softwarebeschrijvingen:

Zelfs als je niet alle details weet, vermeld wat je wel weet.

d.w.z.

Voorbeelden van eenvoudige beschrijvingen:

Let op: Onthul geen persoonlijke informatie zoals wachtwoorden, via e-mail of op andere wijze. Geef geen informatie waarvan je je niet op je gemak voelt om die bekend te maken.

Voeg andere bronnen voor meer informatie bij

Overweeg de organisatie te vertellen over de volgende bronnen om hen te helpen webtoegankelijkheid te begrijpen:

Vraag om een antwoord.

Vraag de organisatie om je te antwoorden, en vermeld hoe je wilt dat ze contact met je opnemen. Bijvoorbeeld via e-mail. Vermeld, als je dat wilt, je telefoonnummer voor het geval ze meer willen weten over het probleem.

Volg op indien nodig

Verantwoordelijke organisaties zullen dit zelf opvolgen, maar soms is het nodig dat jij opnieuw contact met hen op neemt.

Wees beschikbaar voor volgende stappen

De website-ontwikkelaars hebben mogelijk behoefte aan meer informatie van jou om hen te helpen het probleem vast te stellen en op te lossen.

Bewaar alle communicatie voor verdere opvolging

Mogelijk heb je de bewaarde communicatie nodig als je later besluit om verdere actie te ondernemen. In het bijzonder:

Een antwoord krijgen

Verschillende organisaties hebben verschillende culturen en systemen voor het beheer van correspondentie en behandeling van feedback en klachten. Sommige organisaties kunnen snel reageren, terwijl anderen er langer over doen omwille van hun omvang of interne processen. Sommige ministeries en grote organisaties hebben bijvoorbeeld een beleid om te reageren op correspondentie binnen vier weken.

Soms krijg je een antwoord dat alleen maar een bevestiging is dat de organisatie je bericht heeft ontvangen. Dit kan automatisch gegenereerd worden, vooral als je een online feedback formulier hebt gebruikt. De organisatie zou dit later op moeten volgen met een direct antwoord op je probleem.

Soms hebben organisaties geen expertise in toegankelijkheid en misschien begrijpen ze je feedback niet. Ze veronderstellen mogelijk dat het een probleem is met jouw browser of hulpmiddelen.

Als je geen bevredigende antwoorden krijgt binnen een redelijke termijn, overweeg dan verdere maatregelen, zoals hieronder beschreven. Merk op dat in sommige gevallen de organisatie het probleem oplost zonder je op de hoogte te stellen.

Verdere maatregelen om te overwegen

Als je denkt dat de organisatie het toegankelijkheidsprobleem niet adequaat oplost, kan je overwegen welke verdere actie nuttig zou kunnen zijn in jouw geval, zoals:


Voorbeeld e-mails

Pas deze e-mails gerust aan voor jouw situatie.

E-mail sjabloon

Vul in het onderstaande sjabloon, de [hints] tussen haakjes in.

Onderwerp: Probleem ondervonden op [XYZ website]*

Beste [naam of de functie van de persoon die je schrijft]

Ik had problemen op de webpagina [webadres (URL), of beschrijf de pagina waar het probleem zich voordoet]. Ik heb geprobeerd om [beschrijf wat je probeerde te doen op de site]. Het probleem was [beschrijf wat voor jou niet werkte of wat niet werkt zoals je had verwacht]. Dat betekende dat ik niet in staat was om [beschrijf wat je gehoopt had te doen op de website]. [Optioneel: "Ik heb geen problemen op" [beschrijf een soortgelijke site die wel voor je werkt].

Hier is wat informatie om u te helpen het probleem vast te stellen en op te lossen. Ik gebruik [besturingssysteem van je computer] met [naam en versie van je browser]. Ik gebruik ook [beschrijf de hulpmiddelen die je gebruikt, of instellingen die je hebt gewijzigd - als dit relevant is].

Voor meer informatie over toegankelijkheid van het internet zie "Toegankelijkheid - W3C" op http://www.w3.org/standards/webdesign/accessibility.html [optioneel: andere referenties zoals www.anysurfer.be , www.webrichtlijnen.nl, www.drempelvrij.nl of www.accessibility.nl]

Ik kijk ernaar uit dat u de toegankelijkheidsbarrière op uw website verhelpt. Neem alstublieft contact met mij [op het telefoonnummer of e-mailadres hieronder], als ik u verder van dienst kan zijn.

Met vriendelijke groet, [Je naam en contactgegevens]

Voorbeeld e-mail 1

Onderwerp: Probleem met Citylights' ticket pagina

Geachte Citylights marketing manager,

Ik heb wat toegankelijkheidsbarrières op uw website ondervonden.

Onlangs bezocht ik uw ticket aanbiedingen pagina (http://www.cl.example.com/tickets/mank.html) op zoek naar kaarten voor Thelonius Mank. Ik kon geen gebruik maken van de pagina omdat de grijze tekst op de zwarte achtergrond moeilijk te lezen is.

U kunt informatie krijgen over webtoegankelijkheid op de webpagina
http://www.w3.org/standards/webdesign/accessibility.html

Omdat ik een citylights' events fan ben, zou ik u aandacht voor dit probleem op prijs stellen. Laat me alstublieft weten als het probleem opgelost is. Als u wilt dat ik verdere informatie geef, stuur mij dan een email.

Groeten, Maria

Voorbeeld E-mail 2

Onderwerp: Toegankelijkheid van de Citylights' nieuws pagina

Beste directeur van Citylights,

Uw nieuwspagina (http://www.cl.example.com/news/news.html) is niet toegankelijk. Ik luister naar webpagina's met de NVDA schermlezer (versie 0.6). Ik gebruik Windows Vista en Internet Explorer 8.

Mijn collega vertelde me dat uw website informatie over de hittegolf bevatte, dus ging ik naar de nieuwspagina. Daar was iets vreemds aan de hand. Ik vond een zin over de hittegolf en de temperatuur, maar toen kwam er iets over de vioolkist man. Een groot deel van de pagina leek door elkaar te staan en dat was verwarrend voor mij om naar te luisteren. Blijkbaar is het niet geschreven op een lineaire manier, zodat iemand als ik het met behulp van een screenreader kan begrijpen.

Ook heeft uw nieuwspagina geen koppen. Koppen zijn belangrijk omdat ik ze gebruik om een overzicht van de pagina te krijgen en om me te helpen naar de verhalen te navigeren.

Kijk alstublieft naar deze informatie over webtoegankelijkheid van het W3C:

Laat me weten wanneer deze problemen worden aangepakt.

Dank u voor uw aandacht. Noriyuki

Voorbeeld E-mail 3

Onderwerp: Probleem toegang Citylights enquêtes

Hi Citylights,

Ik hou van jullie verhalen, maar niet van jullie enquêtes! Ik kan niet veel gebruik maken van een muis, want mijn armen werken niet goed. Meestal tab ik door webpagina's. Hoe dan ook, op jullie enquêtepagina was ik alleen in staat om naar de vraag over hoeveel auto's we hebben te tabben. Toen ik probeerde met de muis de vraag 'waar kan ik wonen' te beantwoorden, kon ik niet klikken op de woorden zoals ik op veel andere sites wel kan. Ik moest op de kleine cirkel voor de woorden klikken.

Voor het geval dat het jullie helpt om het probleem te vinden en op te lossen: ik heb een WinXP laptop en gebruik de browser Opera versie 8.

Voor meer informatie over deze en andere toegankelijkheidsproblemen, kijk op www.w3.org/standards/webdesign/accessibility.html

Trouwens, Citylights zal ook profiteren van het toegankelijk maken van jullie site: zie de webpagina's over het ontwikkelen van een Web Accessibility business case voor organisaties (www.w3.org/WAI/bcase/Overview.html).

Vertel me het alsublieft als jullie deze problemen hebben opgelost. Ik ben altijd bereid u verder te helpen. U kunt me bellen op 012-345 6789.

Groeten,
Jasmijn


[CC: Patiënten Vereniging Ruggenmergletsel]

Document Informatie
Voor het laatst bijgewerkt op 3 mei 2012