W3C

...in 7 paragrafe

Ati auzit asta : World Wide Web Consortium (W3C) creaza Standarde Web. Misiunea W3C este de a conduce Web-ul catre potentialul sau maxim, acest lucru il face prin dezvoltarea unor tehnologii (specificatii, software si alte unelte) care vor creea un forum de informare, comert, inspiratie, gandire independenta si intelegerea colectiva. Acest sumar in 7 paragrafe explica scopul W3C si principiile de operare.


1. Acces Universal

Universality W3C defineste Web-ul ca universul informatiei accesibila prin retea (disponibila prin calculatorul tau, telefon, televizor, sau frigiderul legat in retea...). Astazi acest univers este benific societatii prin creeea unor noi forme de comunicare interumana si oportunitati de a imparti cunostiintele. Unul dintre scopurile principale ale W3C este de a face aceste bunuri disponibile tuturor oamenilor, indiferent de hardware, software, infrastructura retelei, limba nativa, cultura, locatie geografica, sau abilitate fizica sau mentala. Activitatea de Internationalizare, Activitatea Independenta a Componentelor , Activitatea Voce a Browserelor, si Initiativa de Accesibilitate ,ilustreaza dedicarea noastra la accesul universal.

2. Web-ul Semantic

Semantic Web Oamenii isi impart cunostiintele pe Web in limbi destinate celorlalti oameni. Pe Web-ul Semantic ("semantic" inseamna "cu acelasi inteles", vom fi capabilisi sa ne exprimam in termeni pe care calculatoarele noastre le vor interpreta si schimba. Facand acest lucru, vor fi in stare sa rezolve peobleme pe care noi le consideram complicate, ne vor ajuta sa gasim repede ceea ce cautam: informatii medicale, o cronica a unui film,un bon de cumparare a unei carti. Limbajele W3C RDF, XML, XML Schema, si Semnaturile XML sunt caramizile de construire a Web-ului Semantic

3. Incredere

Web of Trust Web-ul este un mediu colaborativ, nu doar de citit ca o revista. De fapt primul browser Web a fost si un editor, desi cei mai multi dintre oameni cand se gandesc la un brower se gandesc doar la vizualizare nu la interactiune. Pentru a promova un mediu mai colaborativ trebuie sa construim o "Retea de Incredere" care ofera confidentialitate, incredere si face posibil ca oamenii sa fie trasi la raspundere de ceea ce publica pe Web. Aceste idealuri ale W3C's sunt indeplinite de semnaturi XML, mecanistme de annotation , in group authoring, versiunizare, etc.

4. Interoperabilitate

Interoperability Acum douazeci de ani, oamenii cumparau software care mergea doar cu software de la acelasi producator. Astazi, oamenii au mai multa libertate de algere si se asteapta ca toate componentele sa pot fi schimbate intre ele. Se asteapta si sa poata sa vada continutul unei pagine Web cu software-ul preferat(browser pentru desktop, sintetizator sunete, display braille, telefon de masina..). W3C, o organizatie neutra-vanzator, promoveaza interoperabilitatea prin design-ul si promovarea unor protocoluri si limbaje open (fara proprietar) si promovarea limbajelor si protocolurilor open (fara proprietar) care evita fragmentarea din trecut. Acest lucru este indeplinit prin industry consensus si incurajarea forumurilor deschise pentru discutii.

5. Evoluare

EvolvabilityW3C tinteste catre excelenta tehnica dar stie ca ceea ce stim si avem nevoie astazi poate fi insuficient pentru rezolvarea problemelor de maine. De aceea ne chinuim sa construim un Web care poate sa evolueze rapid intru-un Web si mai bun, fara a distruge ceea ce astazi functioneaza. Principiile pe care ne bazam toate design-urile sunt simplitate, modularitate, compatibilitate, si extensibilitate.

6. Descentralizare

Decentralization Descentralizarea este un principiu al sistemelor moderne, inclusiv si a societatilor. Intr-un sistem centralizat, fiecare mesaj sau actiune trebuie sa treaca pe la o autoritate centrala. In design, numarul de facilitati centrale ale Internetului sunt limitate pentru a reduce vulnerabilitatea Web-ului ca un intreg Flexibilitatea este insotitorul necesar al sitemelor distribuite, viata si suflarea Internetului, nu doar al Web-ului.

7. Multimedia mai Interesanta!

Cooler Multimedia Cine nu ar vrea mai multa interactivitate si media mai bogata pe Web, incluzand imagini care pot fi marite / micsorate, sunet de calitate, efecte 3D si animatie? Procesul W3C's nu limiteaza creativitatea provider-ului sau browsing plictisitor. Cu ajutorul membrilor, W3C asculta utilizatorii si lucreaza la producerea unei baze solide la dezvoltarea Web-ului mai Interesant prin limbaje ca Scalable Vector Graphics (SVG) si Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL).


Despre W3C

W3C a fost fondat in Octombrie 1994 pentru a conduce World Wide Web la potentialul maxim prin dezvoltarea de protocoluri comune care promoveaza evolutia si asigura interoperabilitate. Astazi W3C are peste 510 Membru si aproape 60 de angajati in toata lumea care contribuie la dezvoltarea de specificatii W3C si software. Mai multe despre: